Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

10 IDEI DE MESE SANATOASE DE POST

Acum că a început postul Paștelui primesc tot mai multe întrebări legate de ce anume să mâncăm.

Când eram mică mereu țineam cel puțin câteva zile de post și mi se păre imposibil să găsesc ceva de mâncare care să îmi placă cu adevărat (în mare parte pentru că eu oricum nu mâncam nimic), așa că baza erau mereu cartofii prăjiți, produsele de patiserie, eugenii, ocazional supe și cam atât. Însă în ziua de azi opțiunile vegetariene sunt nelimitate și chiar cred că putem renunța câteva săptămâni la produsele animale fără să ne afecteze numărul de kilograme.

Înainte de a veni cu sugestii de mese sănătoase, vreau să precizez cele mai comune greșeli pe care le-am observat la persoanele care țin post:

  1. Consumă excesiv de mult zahăr și nu neapărat dulciuri. Spre exemplu, fructele sunt sănătoase, dar trebuie totuși să înțelegem că se consumă limitat din cauza aportului de zahăr (fie el și natural). 3-4 banane la o masă mi se pare enorm pentru un om obișnuit și recomandarea mea este să vă limitați la 2 porții de fructe pe zi, mai ales dacă vă doriți să slăbiți. Apoi, eugeniile și alte dulciuri de post “vegane, fără zahăr adăugat” – de cele mai multe ori garantez că dacă citiți bine eticheta, veți găsi zahăr sub o formă sau alta, chit că e vorba de vreun sirop sau fructe uscate. Nu vă bazați prea mult pe dulciurile de post, mai degrabă căutați să pregătiți ceva în casă sau alegeți un fruct.
  2. Prea multe grăsimi, fie ele și sănătoase. Avocado, nucile, uleiurile, desi pot fi sănătoase, nu înseamnă că ele sunt bune în cantitate nelimitată. O mână de nuci sau alte oleaginoase (20-25 g) pe zi este suficientă, nu o pungă întreagă care poate avea si 1000 de calorii. De asemenea, 1/2 avocado sau maxim 1 avocado mic este suficient, nu e nevoie să mâncați 2-3 la o singură masă (da, am auzit cazuri). Torturile și prăjiturile vegane sunt adesea bogate în grăsimi, fie ele și sănătoase, nu tot ce e mult e bun, așa că limitațile la indulgențe ocazionale și eventual împărțiți-le cu cineva.
  3. Cartofi prăjiți, pizza de post, chiftele de post de la Mega, paste, covrigei, patiserie … clasicele. Evident ocazional câțiva cartofi sau 1-2 felii de pizza de post nu reprezintă o tragedie, problema este când ne folosim de post ca o scuză de a mânca constant alimente care nu ne ajută de niciun fel, mai ales că avem atâtea opțiuni sănătoase.
  4. Preparatele din comerț de post. Chifteluțe de legume, șnițele de soia și alte minuni. Nici nu mă voi obosi să explic de ce nu sunt ok, dar vă invit să citiți eticheta cu fiecare ocazie. Dacă tot țineți postul, care poate fi minunat pentru corpul vostru, o pauză bine meritată de la produsele animale, faceți asta într-un mod corect care chiar să vă aducă beneficii și pentru sănătate.

Pentru că am lămurit în linii mari problemele legate de alimentația de post, iată câteva idei de mese sănătoase. Menționez că mesele nu sunt pur și simplu de slăbit, de menținere și de orice altceva, ci pur și simplu idei sănătoase. Dacă vreți să știți care este cantitatea ideală pentru obiectivele voastre, cel mai bine este să vorbiți cu un nutriționist care vă poate face calcule exacte (îmi puteți scrie pe coaching.andreea@gmail.com pentru întrebări suplimentare).

  1. Guacamole. Iubesc avocado și aș mânca zilnic, însă mă limitez la consumul lui ocazional. Guacamole este ideal în post, o sursă de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Ca să nu mai zic că e super bun!
  2. Hummus – dar recomand să îl faceți în casă. Boabele de năut au proteine de calitate și carbohidrați complecși și sunt super sațioase, ceea ce înseamnă că și hummusul este o opțiune delicioasă și sănătoasă. Este super ușor de preparat și găsiți zeci de rețete online. Ca să vă fac treaba mai ușoară, vă las aici link către o rețetă clasică de hummus.
  3. Fasole bătută – fasolea este bogată în proteine și eu una am crescut cu ea, fiind una dintre puținele opțiuni sănătoase în post. Însă sfatul meu este să o preparați acasă, nu să cumpărați gata făcută și dacă totuși nu aveți timp sau chef de gătit, citiți cu mare atenție eticheta înainte să cumpărați.
  4. Supe creme – eu una ador supele creme și mănânc cât de des posibil. Sunt ușor de făcut și găsiți sigur și în orice restaurant și cantină. Dacă țineți musai să le cumpărați în loc să gătiți voi, eu le recomand pe cele de la Frufru (cea de roșii este preferata mea).
  5. Tocăniță de leguminoase – mai exact, această tocăniță minunată din fasole și năut. Rețeta are feta, însă pur și simplu renunțați la brânză. Fasolea și năutul sunt bogate în proteine de calitate, fibre și foarte sațioase, iar rețeta este absolut fabuloasă. Eu una o pregătesc de cel puțin 2 ori pe lună, nu doar în post.
  6. Falafel – evident, varianta neprăjită, adică făcute în casă sau dacă știți vreun restaurant libanez care nu le prăjește (la Condimental le găsiți făcute cuptor, din câte am înțeles eu). O rețetă de chifteluțe falafel aici.
  7. Chifteluțe de broccoli – sunt absolut demențiale. Am găsit rețeta acum ceva vreme la Daniela Niculi pe blog și m-am îndrăgostit complet de ele.
  8. Salata de vinete, evident fără maioneză – nu știu despre voi, dar eu aș mânca constant, vinetele sunt legumele mele favorite.
  9. Terci de ovăz – este oricum micul meu dejun favorit, deci nici nu mai contează că e sau nu post. Rețeta este clasică: fierbeți ovăzul în apă, la care puteți adăuga după preferințe cacao, școrțișoară, esență de vanilie și alte condimente. Eu una adaug și o banană tăiată felii sau fructe de pădure congelate și uneori câteva prune uscate
  10. Banană cu unt de arahide – ok, aici este mai mult o gustare, deși merge și la micul dejun, mai ales dacă plănuiți să ajungeți la sală. Eu tai o banana medie mai necoaptă felii și ung feliile cu maxim 2 lingurițe de unt de arahide Biona (este singurul pe care l-am găsit fără adaosuri inutile de alte uleiuri, zahăr, sare etc).

Eu zic că se poate să trecem cu bine peste perioada postului și fără multe kilograme în plus. Opțiunile enumerate de mine mai sus sunt doar câteva, însă la un search pe Google de rețete vegane sănătoase veți găsi zeci de idei. Dacă aveți nevoie de un plan alimentar sănătos de post care să vă ajute la slăbit, aștept un e-mail pe coaching.andreea@gmail.com

Post sănătos vă urez!

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2025 Andreea Teodor

×
×

Cart