Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

DE CE PLANURILE DE SLABIT EȘUEAZĂ

Când încep lucrul cu o clientă nouă, înainte de toate ne uităm realist la unde se află în momentul respectiv persoana, cum este programul ei într-o zi obișnuită, cum este programul ei într-o zi haotică, ce îi place / vrea / poate să facă în momentul prezent. Subliniez cuvântul realist, pentru că în teorie este ușor să slăbim: scadem caloriile X, ardem caloriile Y la sală, ăsta-i setul de reguli si ăsta e meniul și yada yada yada, gata, au dispărut kilogramele. Desigur, asta e teoria, în viața practică lucrurile nu se întâmplă chiar așa.

Să zicem că tocmai ai ieșit fericită din cabinetul unui nutriționist, ai un plan alimentar clar pe următoarele 3 luni, ba chiar unul ușor și plăcut și abia aștepți să te pui pe treabă. Ești sigură că de data asta o să îți iasă perfect! Primele săptămâni sunt minunate, mănânci fix ce este pe listă, kilogramele se duc constant, duse să fie. Apoi, viața se întâmplă: copilul se îmbolnăvește și lipsește câteva zile de la școală, ceea ce îți dă puțin programul peste cap; la birou ai un deadline important și șeful te stresează mai mult ca niciodată, ședințele sunt interminabile și nu apuci niciodată să iei prânzul la o oră decentă, ceea ce te face să mănânci mai mult sau lucruri care nu erau pe listă; fix luna asta mai ai și 1-2 deplasări și nu ești sigură cum vei gestiona planul alimentar în aeroport și în deplasare. Poate ai clacat doar puțin, dar nu e așa haos, că ești determinată să te întorci la ce făceai înainte. Fix când lucrurile par să se așeze la loc, PMS se întâmplă și poftele deja devin de necontrolat. Eventual sfârșești prin a mânca ceva dulce, care știm deja că se termină cu un sentiment de vinovăție.

Sună familiar? 🙂 Fiecare persoană cu care am lucrat a trecut cel puțin o dată printr-un haos asemănător. Pe termen scurt a vrut să renunțe, a zis că este prea greu. Pe termen lung, a înțeles că nu poate să renunțe la dorința de a slăbi ori de câte ori ceva neașteptat intervine, așadar are nevoie de un plan ca să gestioneze toate aceste situații.

Un bun program de nutriție fix asta trebuie să vă ofere: suport constant și un plan solid adaptat la viața reală, nu un set de reguli pe care să le urmați orbește.

Ce ar trebui să includă un program de slăbit bun

Sunt câteva puncte cheie pe care eu le consider esențiale pentru oricine vrea să slăbească. Le voi enumera mai jos.

1.Suport

Chit că este vorba de suportul unui membru de familie, un prieten bun sau un specialist în nutriție, veți ajunge mult mai departe dacă oamenii din jurul vostru vă înțeleg și susțin obiectivul de a slăbi. Cu atât mai tare dacă vorbim despre persoanele alături de care împărțiți bucătăria și aveți nevoie să nu lase dulciuri peste tot.

2. Educație

Căutați să înțelegeți mereu de ce anume luați o decizie alimentară și nu alta, nu urmăriți orbește pur și simplu regurile impuse de alții. Pe termen lung, vă doriți să fiți autonome și să știți și singure ce decizii să luați și de ce, nu să depindeți constant de un nutriționist.

3. Personalizare

Când zic personalizare, nu mă refer să vă calculeze cineva fix numărul de calorii și de macronutrienți, ci să vi se ofere o adaptare constantă a planului de slăbit la stilul vostru de viață, la timpul liber, tipul de job și a preferințelor alimentare – care se vor schimba și ele în timp, credeți-mă. Rezultatele vin mult mai bine când cineva vă ascultă pe bune și vă înțelege.

4. Monitorizare & Optimizare

Este aiurea să credeți că cineva o să vă dea ecuația ideală pentru a da jos toate kilogramele în plus. Pe măsură ce slăbiți, nevoile corpului vostru se vor schimba, anumite alimente pot fi scoase sau introduse în alimentație. De asemenea, și cantitățile sau procentul de macronutrienți se vor schimba. Spre exemplu, într-un fel mâncați dacă aveți un stil de viață sedentar, dar dacă după 1-2 luni de când ați început programul de slăbit vă apucați și de sport, alimentația trebuie să se schimbe și ea.

5. Înțelegere și ascultare

Tare frumoasă mi se pare această parte și nu am conștientizat cât este de esențială până când acum câteva luni după o primă ședință cu o clientă un pic reticentă, mi-a spus la final: “m-am simțit ascultată și înțeleasă”. Vă spun sincer că este fraza care mi-a dat cea mai mare încredere în ceea ce fac! Dacă alegeți să lucrați cu un nutriționist, trebuie să vă placă de omul respectiv pe bune și să formați un parteneriat bazat pe suport, în niciun caz nutriționistul să fie o autoritate care știe mai bine decât voi și voi doar să executați. Munca ar trebui să fie 50% din partea fiecăruia.

Un gând de final: implicați-vă și voi. Căutați să înțelegeți principiile de bază ale unei alimentații sănătoase. Căutați să vă implicați în planul vostru alimentar, să citiți și singure etichetele, să căutați rețete noi chiar dacă ați primit deja. Căutați nu doar să primiți totul de-a gata,ci asumați-vă un rol activ în procesul vostru de schimbare, că până la urmă al vostru este. Și mai mult decât atât, toate schimbările de durată se întâmplă atunci când voi impuneți regurile jocului, nu altcineva (nutriționistul).

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2023 Andreea Teodor

×
×

Cart