Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

CUM TE POATE AJUTA UN NUTRITION COACH

Sunt întrebată aproape zilnic cum lucrez eu, ce este acela un coach și cum funcționează abordarea mea pentru persoanele care vor să slăbească. Pentru că eu cred cu tărie în decizia responsabilă de a cere ajutor atunci când vrem să facem schimbări în viața noastră, mai ales schimbări care țin de sănătate, astăzi vă povestesc despre cum vă poate ajuta un proces de coaching pe nutriție / wellness.

În calitate de nutrition coach, cred că este datoria mea să formez un parteneriat cu clientul. Să caut să îi înțeleg contextul actual al vieții, cu posibilitățile și limitările lui. Să înțeleg nu doar ce anume ar trebui să se întâmple din punct de vedere alimentar pentru a-mi ajuta clientul să slăbească, dar și care sunt factorii emoționali, mentali, sociali etc care a determinat o persoană să acumuleze multe kilograme sau să scape de ele. Și abia apoi să vedem care ar fi abordarea cea mai corectă, dar și sustenabilă pentru client: ce, cât, cum și când să mănânce, dacă înaintăm ușor cu schimbări mici săptămânale sau provocări zilnice sau dacă clientul poate duce din prima un plan alimentar mai elaborat. Este și datoria mea să fiu transparentă și să le spun clienților mei când așteptările lor sunt nerealiste pentru o perioadă dată de timp și pentru resursele (timp, energie, cunoștințe etc) pe care le au la dispoziție.

Atunci când vrem să slăbim, consider că este insuficient să ne uităm doar la kilogramele de care vrem să scăpăm și la câte calorii avem voie să consumăm pentru asta, ci că ar trebui să ținem cont de o multitudine de factori, precum:

  • ce este realist acum, având în vedere timpul pe care îl avem la dispoziție, cunoștințele, abilitățile, energia, obiceiurile actuale sau motivația? este realist să ne propunem să renunțăm deodată la dulciuri sau să mergem din prima la sală de 3 ori pe săptămână?
  • ce este ușor de menținut pe termen lung? are oare sens să mâncăm într-un stil pe care nu îl vom susține mai mult de câteva luni?
  • cum ne raportăm la mâncare? există probleme de mâncat pe fond emoțioanal? care este cauza lor și cum poate fi rezolvată?
  • mindset: ce credem despre mâncare / slăbit / obiceiuri ? dacă mâncarea este o modalitate de coping cu stresul, de a ne oferi plăcere, recompensă sau a ne pedepsi, nu avem chiar o relație sănătoasă cu ea
  • relația cu sine: cum ne percepem, cum ne simțim în corpul nostru? facem oare această schimbare din iubire de sine sau din alte frici? (că ne vom îmbolnăvi, că ne va părăsi partenerul etc)
  • igiena somnului: este greu să luăm decizii sănătoase când suntem obosiți și nu mai facem față cu munca
  • organizare: care este cea mai bună modalitate de organizare pentru noi acum astfel încât să putem respecta ce ne propunem?
  • contextul emoțional: este ceva ce se întâmplă în viața noastră care poate declanșa episoade de mâncat pe fond emoțional? și dacă da, cum pot fi adresate cel mai bine aceste cauze? (coaching, terapie etc)
  • care este programul nostru zilnic? degeaba ne propunem să luăm ultima masă la 6 seara, dacă ajungem mereu acasă la 9-10 pm sau dacă lucrăm în ture
  • care este echilibrul ideal: între ce ar trebui să facem pentru slăbit, ce putem face acum cu un efort suficient de mic încât să nu ne demotivăm rapid, dar suficient de mare încât să ieșim din zona de comfort și să producem o schimbare?

Aș putea continua, dar cred că ați prins ideea. Un program de slăbit cu adevărat personalizat nu înseamnă ca cineva să vă calculeze caloriile și macronutrienții, înseamnă ca cineva să se uite la fiecare aspect al vieții voastre care are nevoie de îmbunătățire și să vă susțină să implementați schimbările necesare.

În calitate de nutrition coach, rolul meu este să:

  • îmi susțin clientul să găsească cele mai bune soluții pentru el, nu să vin eu cu toate rezolvările sau să îl oblig să facă ca mine doar pentru că știu eu mai bine
  • vin cu propuneri valoroase, dar îi ofer libertatea clientului de a alege ce funcționează pentru el
  • responsabilizez clientul să ia și singur decizii, nu îl fac dependent de sfaturile mele
  • nu îl ajut, îl susțin să se ajute
  • relația noastră este 50% – 50% și cred că și eu, cât și clientul avem o mare responsabilitate și ar trebui să ne-o asumăm fix atât cât este ea, adică nici eu nu mă bag în jumătatea lui de relație să îi fur responsabilitatea de a se schimba, nici nu îl pun pe el să facă treaba mea
  • îmi educ clientul, mă asigur că are toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii în orice context
  • îl provoc constant să iasă măcar puțin din zona de comfort, dar nu îi cer imposibilul astfel încât să simtă că este mult prea greu

Prin responsabilizare și asumare chiar cred că putem avea rezultate wow. Am avut cliente care au slăbit peste 30 de kilograme în 5 luni, cliente sedentare care au ajuns să alerge semi-maratoane sau cliente care mâncau dulciuri de câteva ori pe zi și acum poate că abia o dată pe lună mai au poftă de ceva dulce. Și ce mă bucură cel mai tare este că un astfel de proces aduce schimbări pe toate planurile: trup – minte – suflet.

Dacă și tu îți dorești o schimbare și ai nevoie de îndrumare, m-aș bucura să îți fiu ghid. Îmi poți scrie un e-mail pe adresa coaching.andreea@gmail.com și povestim mai multe 🙂

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2025 Andreea Teodor

×
×

Cart