Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

IN LOC DE DIETA, INCEARCA ASTA CA SA SLABESTI

Cu toții suntem familiari cu ce trebuie să facem ca să slăbim: să fim în deficit caloric. Ideal ar fi să obținem acest deficit mâncând alimente sănătoase, precum multe legume, cereale, fructe, leguminoase și produse animale neprocesate. După cum ar crede majoritatea, există undeva acolo o dietă (personalizată dacă se poate!) care odată urmată va rezolva prolema kilogramelor în plus în timp record.

Problema cea mai mare cu dietele și meniurile prestabilite de altcineva este că în cel mai bun caz vor funcționa doar pe termen scurt. Ele sunt o soluție limitată și insuficientă pentru problemele de greutate ale clientului. Peste 70% din persoanele care urmează o dietă se vor îngrășa la loc, deoarece:

  • aleg o dietă prea restrictivă și imposibil de urmat pe termen lung
  • se abțin de la mâncare o vreme, dar revin la vechile obiceiuri
  • nu implementează obiceiuri noi care să le susțină noul stil de viață / noua greutate
  • nu au deprins nicio abilitate nouă prin care să susțină un stil de viață sănătos pe termen lung
  • cine naiba ar vrea să trăiască toată viața doar din piept de pui la grătar cu salată?

Ar fi mai multe de menționat aici, dar cred că ați înțeles ideea.

Există totuși alternative la a urma o dietă și anume: obiceiurile.

Din experiența mea, un proces de pierdere a kilogramelor în plus și de schimbare a stilului de viață, ar trebui să arate astfel:

  1. Te gândești la ce anume vrei să faci și descompui acele practici / obiceiuri în abilități (skills) pe care vrei să le dobândești.
  2. îți dezvolți aceste abilități prin acțiuni zilnice intenționate.

Cum ar arăta asta:

  1. Practici zilnice care te ajută să dezvolți o anumită abilitate (skill).
  2. Deprinzi abilitățile necesare pentru a-ți atinge diverse obiective.

Iată un exemplu și mai specific:

Obiecitv: Să mănânci mai sănătos – zilnic și consistent.

Să spunem că rezultatul final pe care îl dorești este să slăbești. Știi deja că pentru asta ai nevoie să mănânci mai sănătos și să poți susține asta pe termen lung. În loc să urmeză un plan alimentar pe o periadă determinată de timp, are mai mult sens să te uiți la abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți schimba comportamentul alimentar.

Skill: Să fii mai conștientă de foamea fizică vs. emoțională, apetit și sațietate.

Desigur, nu este un skill foarte bine definit, așa că va trebui să îl descompui în practici zilnice. Cum ar fi:

Practici zilnice (obiceiuri): 

  • mindful eating: mănânci încet, conștient, te concentrezi pe mâncare, nu mănânci la TV sau când răspunzi la e-mailuri
  • mănânci până te saturi, nu până nu mai poți respira: mănânci încet, te oprești ocazional, poți lăsa furculița jos, îți acorzi timp să iei masa, nu mănânci pe fugă etc

Poate pare prea simplu pentu tine. Poate crezi că de fapt ai nevoie de schimbări mai dramatice. Însă din experiență îți spun că multe persoane slăbesc prin aceste simple obiceiuri, cel puțin în prima fază.

Ca în exemplu de mai sus, sunt zeci de astfel de obiceiuri pe care le poți implementa ca să slăbești – fără să te chinui cu diete restrictive. Dacă nu știi exact cum să plănuiești singur pentru succes, te invit să îmi scrii pe e-mail și să vorbim mai multe: coaching.andreea@gmail.com

De ce Obiceiuri și nu Obiective?

Citesc acum cartea lui James Clear – Atomic Habits și povestește că pe termen lung este important să facem schimbări la nivel de identitate dacă vrem ca noile obiceiuri să facă parte din viața noastră pe termen lung.

Spre exemplu, dacă îți dorești să slabești ca să fii o persoană sănătoasă, este important să definești cum arată pentru tine o persoană sănătoasă, cine este și ce face ea (face sport, mănâncă ceva anume, gătește acasă, cumpără doar dintr-un anumit loc, mănâncă fără zahăr adăugat etc) și să stabilești ce practici zilnice te vor ajuta să devii acea persoană. Dacă îți dorești să slăbești ca să fii o persoană sănătoasă și urmezi o dietă, dar nu deprinzi nicio abilitate în acest proces, după atingerea obiectivului te vei întoarce la cine erai înainte.

Un alt exemplu care pentru mine are mult sens: dacă obiectivul tău este să ai camera curată, are sens să faci curățenie, însă dacă nu devii o persoană ordonată și nu deprinzi abilități / comportamente / practici prin care să și păstrezi curățenia, camera ta va fi dezordonată în scurt timp. La fel și cu slăbitul.

Sigur că pe termen lung este important și să avem un obiectiv, să știm unde ne-ar plăcea să ajungem, însă există pericolul să ne păcălim, să ne grăbim și să nu învățăm nimic din proces. Eu zic că putem slăbi și fără să te chinuim și mai ales, putem să ne construim un stil de viață sănătos pe gustul nostru. Pentru că slăbitul nu trebuie să fie doar abținere!

Dacă rezonezi cu acest articol și simți că ți-ar plăcea un program personalizat prin care să îți construiești un stil de viață sănătos, te aștept cu drag în programele mele de coaching. Îmi poți scrie pe coaching.andreea@gmail.com

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2025 Andreea Teodor

×
×

Cart