Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

3 motive pentru care nu slăbești chiar dacă ai încercat diferite metode

Ieri am avut ultima ședință cu Ioana din programul nostru de 6 luni și am făcut o evaluare a parcursului nostru împreună.

Acum 6 luni Ioana era o femeie supraponderală care încercase de nenumărate ori să scape de kilogramele în plus. A mers la mai mulți nutriționiști și clinici de renume, a lucrat cu antrenor personal și a urmat vestite planuri care promiteau eliminarea kilogramelor în plus: de la intermitent fasting, la detox, la diete hiperproteice sau la număratul caloriilor. Orice făcea, rezultatele nu durau pe termen lung, pentru că mai devreme sau mai târziu, Ioana ajungea mereu să se trezească mâncând ceva ce și-a promis că nu va mai gusta mult timp. Cea mai mare problemă a ei a fost că nu înțelegea de unde venea lipsa de autocontrol în relație cu mâncarea și mai ales cum să fie stăpână pe decizia și motivația ei de a slăbi.

După 6 luni de lucru și peste 15 kilograme slăbite, povestea Ioanei este de fapt poveste tuturor femeilor care se confruntă de mulți ani cu kilogramele în plus și care se autosabotează mereu când vor să slăbească. Multe dintre ele se acuză de lipsă de ambiție și imposibilitatea de a-și controla poftele, însă adevărul este că în spatele acestor comportamente de mâncat haotic, stau de fapt alte explicații psihologice, nu lipsa ambiției. Slăbitul este mai degrabă psihologie decât bucătărie și o să îți explic de ce.

Dacă și tu ești ca Ioana, iată 3 motive pentru care nu ai reușit până acum să slăbești.

  1. Felul în care gestionezi stresul

Capacitatea noastră de autocontrol este reglată de cortexul prefrontal, zona din creier responsabilă de rațiune, gândire analitică, inhibarea impulsurilor. Adică capacitatea ta de a spune nu unei prăjituri (plăcere imediată) pentru amânarea unei recompense mai mari pe termen lung (eliminarea kilogramelor în plus) este reglată de cortexul prefrontal. 

Problema este că această capacitate este diminuată și tu nu mai ai energia de a refuza acele mâncăruri care îți plac, dar care îți sabotează intenția de a slăbi, atunci când ești obosită, stresată, copleșită emoțional de vreo problemă personală sau când corpul tău nu primește hrană adecvată.

Dacă nu știi să gestionezi corespunzător stresul din viața ta, corpul tău îți va cere dulciuri și alte alimente calorice, deoarece eliberează dopamină, serotonină și endorfine, adică îți dau o stare de bine. Aceasta este modalitatea corpului tău de a se autoregla și a-și cere dreptul la plăcere, liniște și relaxare.

Soluția este să înțelegi cum funcționează creierul tău și ce anume îi poți oferi corpului pentru întărirea capacității de autocontrol, astfel încât să fii mai stăpână pe deciziile tale alimentare.

  1. Poftele alimentare

Există pofte fizice, absolut normale, pe care le avem cu toții. Acestea sunt ușor de controlat, nu se simt urgent și pot fi amânate.

Există poftele alimentare pe bază emoțională, care se simt ca o urgență, mai mult în cap decât în corp și par de negestionat. Sunt puternice și de obicei ne controlează comportamentul alimentar.

Poți avea pofte alimentare în două situații: când dieta ta este prea restrictivă pentru nevoile corpului tău, astfel încât el nu își ia nutrienții necesari din mâncare și îți semnalizează acest lucru prin pofte. În această situație, ai nevoie să îți reevaluezi planul alimentar alături de un nutriționist și să vezi cum îl poți echilibra. În cea de-a doua situație, poftele tale au bază emoțională și este nevoie să reflectezi ca să înțelegi ce anume le cauzează și cum pot fi rezolvate.

Poftele alimentare nu sunt altceva decât un semnal prin care corpul tău încearcă să comunice cu tine. O poftă fizică îți poate indica că ai nevoie de anumiți nutrienți sau de energie, iar o poftă emoțională îți poate semnala un dezechilibru din viața ta. Spre exemplu, poftele pentru alimente crocante reprezintă emoții tari, puternice, îndreptate către exterior. Sentimente precum copleșire, stres, frustrare, ranchiună sau dorința de a țipa la cineva care te-a rănit, dar nu o faci, reprezintă pofte pentru alimente tari, crocante. Poftele pentru alimente moi, cremoase, pot reprezenta emoțiile îndreptate către propria persoană și nevoia de alinare și liniștire.

Oricare ar fi cauza pentru care ai pofte de necontrolat, soluția nu este să încerci și mai tare să te abții, ci să înțelegi ce mesaj au pentru tine aceste pofte. Dacă înveți să le descifrezi mesajele, ai mai multe șanse să nu mai fi controlată de ele și să ți le poți satisface fără a exagera și fără să îți sabotezi încercarea de a slăbi.

  1. Blocajele emoționale

Deși multe femei ar considera că sunt doar scuze pentru a nu slăbi, adevărul este că toate avem astfel de blocaje. Ca să înțelegi ce sunt și cum funcționează, îți voi da câteva exemple pe care le întâlnesc cel mai des.

Dorința de protecție. La nivel inconștient, grăsimea reprezintă un strat de protecție. Multe femei s-au îngrășat ca urmare a abuzurilor fizice, emoționale sau sexuale pe care le-au suferit la un moment dat și inconștient au avut nevoie să devină mari și puternice pentru a face față la astfel de situații.

Credința că nu poți fi și ”frumoasă și deșteaptă” Am lucrat cu zeci de femei din top management, care se temeau la nivel inconștient că dacă vor fi slabe și atractive, alții vor considera că nu sunt în stare să conducă echipa sau compania respectivă, că au ajuns acolo prin metode mai puțin etice sau doar pentru că arată bine. În sinea lor se temeau de această judecată, motiv pentru care ori de câte ori colegii le făceau complimente pentru slăbit sau cum arată, își pierdeau apoi controlul legat de ceea ce mănâncă.

Credințe legate de ce înseamnă să fii slabă și să îți păstrezi greutatea ideală. Am întâlnit sute de femei care inconștient gândeau astfel:

Dacă nu țin dietă 100% ca la carte, degeaba mănânc doar 80% sănătos

Dacă vrei să slăbesc, trebuie să renunț 100% la dulciuri

O femeie slabă stă mereu să gătească și să planifice mese

Dacă am mâncat un biscuite, mi-am stricat dieta, așa că pot termina cutia și mâine o iau de la 0

Toată lumea în familia mea suferă de obezitate, nu pot eu să mă schimb

Ori mănânc 100% sănătos, ori nici nu încerc

Eu nu sunt în stare să mă abțin / mie nu îmi place nimic sănătos

Pe mine mă îngrașă și apa

Problema este că orice crede mintea ta despre tine, ea are dreptate. Tu vei căuta întotdeauna (inconștient) să îți  autoîmplinești acele profeții și credințe pe care deja le ai despre tine.

Așadar, dacă nu reușești să identifici credințele și blocajele care te autosabotează, cel mai probabil nu vei reuși să respecți un plan de slăbit pe termen lung și mai mult te vei chinui. Iar la final, vei pune înapoi kilogramele slăbite și te vei întreba de ce nu ești în stare să te menții.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă noi putem avea înrădăcinate credințe mult mai puternice decât acestea, care ne sabotează cele mai bune intenții și motivații de a slăbi.

Cum poți rezolva aceste lucruri acum?

Dacă te-a speriat un pic să afli cât de mulți factori psihologici îți pot sabota slăbitul, fii fără grijă. Din fericire, toate problemele de mai sus au soluții foarte practice. Odată ce înțelegi cum funcționează mintea ta și de unde vin comportamentele tale alimentare, vei înțelege și cum să îți construiești un plan realist de a slăbi, atât din punct de vedere alimentar, dar mai ales din punct de vedere psiho-emoțional.

Pentru că vreau să te ajut în continuare, am creat pentru tine un program gratuit de 4 zile , în care eu voi explica pas cu pas strategia prin care poți să te eliberezi de mâncatul emoțional, să ai o relație mai bună că propriul corp și să scapi de kilogramele în exces.

Te invit și pe tine la acest program online gratuit. Poți accesa acest link-ul de mai jos ca să te înscrii, după care vei primi pe e-mail următorii pași.

Program Gratuit: Liniștește Foamea Emoțională

P.S Programul începe în 12 Iunie 2021. Grăbește-te să prinzi un loc!

Înscrie-te acum!

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2023 Andreea Teodor

×
×

Cart