Despre faptul că eu cred cu tărie în coaching și vorbesc mereu despre cât de empowering poate fi, știți deja. Vorbesc despre asta dinainte să fiu coach, pentru că am experimentat un astfel de proces în calitate de coachee acum câțiva ani și am văzut beneficiile. Despre diete și de ce nu cred în ele, vorbesc și mai des, așa că dacă ați mai citit până acum ceva scris de mine sau dacă am purtat vreodată o conversație, sunteți familiari cu părerea mea.
Acum ceva vreme am renunțat de tot la ideea de planuri alimentare stricte și am început să refuz clienții care veneau la mine doar pentru asta. Cred în schimb că rolul meu este să îmi responsabilizez clientul să își ia propriile decizii și să îl educ ca să poată face asta. Sunt acolo să îl susțin să se ajute, nu să îl ajut. Sunt acolo să îl învăț să fie responsabil, nu să facă schimbări din rușine sau respect față de mine – pentru că ele nu durează.
Astăzi vă povestesc despre coaching și nutriție împreună: cum funcționează ele și de ce cred că este cea mai bună combinație când vrem să facem schimbări în stilul nostru de viață (fie că vorbim de slăbit, îngrășat, dormit mai bine sau echilibru în general).
Prin consiliere nutrițională înțelegem ca atunci când o persoană are un obiectiv legat de alimentație, merge la nutriționist pentru a afla ce trebuie să facă din punct de vedere alimentar. Aceasta presupune de obicei o oră de consiliere / discuții între client și nutriținist și se finalizează de obicei cu un plan alimentar – adică ce să mănânce clientul și cât. În rest, totul ține de client dacă urmează sau nu acest plan.
Coaching-ul în schimb, nu este despre a-i spune clientului ce să facă, ci de a-l ajuta să vadă ce anume funcționează sau nu pentru el, de a-l responsabiliza să ia propriile decizii. Procesul este un parteneriat între coach și coachee, iar în cazul meu când lucrez cu persoanele care vor să slăbească, le dau libertatea de alegere: ce obiceiuri vor / pot / este realist să implementeze pentru a genera schimbările dorite, care sunt provocările întâmpinate și cum le pot depăși; lucrăm pe relația lor cu mâncarea, cu propria persoană și credințele lor limitative despre slăbit / diete / alimentație.
Desigur că este responsabilitatea mea să îmi educ clienții și să îi învăț mai multe despre alimentație, fitness, sănătate etc, așa că programele mele sunt o combinație între coaching și consiliere nutrițională. Mulți mă întreabă dacă nu ar fi mai rapid pur și simplu să le zic clienților ce au de făcut și să îi motivez să execute propunerile mele pentru problemele lor. În teorie ar avea sens, însă în practică nu generez de fapt nicio schimbare profundă pentru client.
Și vă explic în continuare de ce.
- Un expert în materie de nutriție și fitness nu este neapărat și expert în viața clientului
Doar pentru că eu sau orice alt coach avem răspunsurile pentru orice ține e nutriție, sănătate sau fitness, nu înseamnă că știm exact ce i se potrivește clientului. Poate ceva care are mult sens pentru noi (spre exemplu, să ia un mic dejun bogat în proteine) este greu de urmat pentru client din varii motive: că se trezește prea devreme, trebuie să ducă copii la școală, când ajunge la birou intră deja în ședințe etc. Atunci clientul are nevoie de o altă soluție. Și cum doar el își știe 100% programul, obiceiurile, ce poate sau nu să facă, ajută mai mult să fie susținut în a-și căuta propriile soluții.
Clientul trăiește în corpul lui 24/7, eu nu. Pot să îmi dau cu părerea despre ce soluții văd eu la problemele lui, însă nu ajută să mi le impun ca pe singurul adevăr posibil. Desigur că ocazional fac sugestii și îmi întreb clienții cum ar funcționa asta pentru ei, dar nu înainte să văd ce soluții văd ei pentru propriile provocări.
2. Sfaturile creează dependență
În calitate de nutriționist sau coach este iresponsabil să faci clientul să fie dependent de tine. Eu îmi doresc ca în urma unui proces de câteva luni, clientul meu să poată dobândi singur abilitățile necesare de a lua decizii sănătoase bune în orice context: și în vacanță, și de sărbători, și la o ieșire cu prietenii, și la birou și acasă. Dacă după câteva luni de lucru împreună clientul pleacă într-o vacanță all inclusive și nu are nici cea mai vagă idee cum să gestioneze asta într-un mod sănătos, în mod cert nu a deprins nicio abilitate utilă pentru viața de zi cu zi.
Îmi doresc să le ofer clienților nu doar cunoștințele necesare, ci și îi ajut să deprindă abilități de a lua decizii sănătoase în orice context.
3. Fiecare client are propriile motivații, credințe, limite, preferințe pentru schimbare
Rolul unui coach bun ar trebui să fie să 1) asculte 2) să înțeleagă ce este important pentru client și de ce 3) să ajute clientul să realizeze ce vrea și poate să facă pentru a genera schimbarea dorită.
Sigur, în calitate de experți în nutriție și fitness majoritatea avem propria experiență și rețetă pentru succes. Dar nu înseamnă că ce a funcționat la noi, va merge și la clienții noștri. Așa că este important să renunțăm la ego și să trecem de la self-centered coaching la client-centered coaching și să acceptăm că ce a funcționat pentru noi, poate să fie epic fail pentru client.
4. Este mult mai empowering pentru client când își asumă responsabilitatea propriilor decizii
Sigur, este ușor pentru clienți să le zic eu ce să facă și să nu își bată capul cu asta, însă în ce măsură această acțiune i-ar ajuta să se schimbe cu adevărat?
Și în plus, statistic vorbind, șanșele sunt mult mai mari ca o persoană să facă ce și-a propus, pentru că a avut libertatea de a alege, decât pentru că altcineva i-a impus ce să facă. În schimb dacă o persoană mănâncă mai sănătos sau merge la sală doar pentru că altcineva stă cu gura pe ea și o bate la cap, ce anume credeți că se va întâmpla când clientul va fi lăsat singur să își ia propriile decizii?
Asta nu înseamnă că în calitate de nutrition coach nu vin niciodată cu propuneri. Văd adesea nenumărate soluții pentru provocările clienților mei, dar încerc să nu mă impun. Păstrez un echilibru între a fi un coach prezent, a-i asculta și responsabiliza vs. a le oferi consiliere. Atunci când ofer clientului o soluție, îi cer mai întâi voie să vin cu o sugestie și nu îmi prezint soluția ca pe un adevăr absolut. Îl întreb cum crede că asta ar funcționa pentru el și dacă este dispus să pună în practică ideea mea.
Cred că este necesar un echilibru între coaching, educație și consiliere când vorbim de schimbări alimentare sau ale stilului de viață, indiferent de obiectivul clientului.
De astfel, nu insinuez că un proces de coaching este benefic pentru oricine. Coaching-ul impune în primul rând și asumarea responsabilității clientului și din păcate, multe persoane nu sunt gata pentru asta. Pentru mulți oameni încă funcționează un stil autoritar în care altcineva impune regurile și ei urmează (din motive mai puțin sănătoase, pe care nu le voi dezbate aici).
Este bine de știut și că într-un astfel de proces, clientul dă ritmul procesului, deci cât de repede sau de încet apar rezultatele, ține tot de client. Sunt adesea întrebată dacă nu cumva rezultatele ar fi mai rapide dacă m-aș impune mai mult și aș fi un pic mai autoritară cu clienții mei. Cu siguranță că poate rezultatele ar fi mai bune, însă doar pe termen scurt. Eu nu cred în schimbarea de frică și nu asta vreau să fie motivația clienților mei.
–
Dacă rezonați cu ideea de coaching pentru a aduce schimbări sustenabile în viața voastră, astept să îmi scrieți pe e-mail și povestim mai multe: coaching.andreea@gmail.com