Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

DESPRE COACHING – CE ESTE, CUM TE AJUTĂ, CUM ȘTII DACĂ AI NEVOIE

Prima oară am luat contact cu lumea coaching-ului prin 2014, când era un termen de care prea puțini au auzit. Atunci eram în anul al treilea de facultate și nu aveam nici cea mai vagă idee ce voiam să fac cu viața mea, dar un lucru era clar: industria publicității nu mă atrăgea și nu rezonam deloc la nivel de valori cu lucrul în agenție.

Prima formare a mea a fost în nutriție și health coaching, termen care, sinceră să fiu, nici acum nu prea l-am auzit în România, deși în SUA și Canada foarte multe spitale și clinici au un health coach care să ajute pacienții să-și transforme stilul de viață într-unul sănătos și benefic pentru ei și familia lor sau să gestioneze schimbările necesare conform indicațiilor primite de la medici. În România termenul de coach așa cum este el definit de International Coaching Federation este mai degrabă cunoscut în lumea corporate unde se investește mult în coaching, investiție care cel mai probabil aduce și cel mai mare ROI.

În 2019 am ales să-mi duc pregătirea în coaching la următorul nivel și m-am înscris la cursurile școlii Mind Learners, unde dincolo de faptul că am ieșit un coach mai bun, am ieșit un om mai bun, mai conștient, mai asumat și … total transformată!

Dacă în 2014 mai nimeni nu știa ce e ăla un coach pentru că efectiv nu prea exista termenul în vocabularul nostru, acum nimeni nu știe ce este și ce face un coach din cauza confuziei extraordinare a termenului și pentru că, din păcate, coaching-ul este momentan o meserie destul de slab reglemenată. Am auzit diverse persoane spunând că oferă coaching când de fapt oferă consiliere, cursuri, mentoring, consultanță sau orice altceva.

Cred cu tărie în coaching, de aceea m-am decis să scriu o serie de articole care să lămurească puțin ce este și cum vă poate ajuta în diverse contexte. Acesta va fi un articol general, urmând apoi să vorbesc despre health / wellness / nutrition coaching.

Așadar, coaching-ul este …?

Coaching-ul este un proces în care un coach își ajută clientul să își îndeplinească un obiectiv anume, îndepărtând blocajele care l-au oprit până acum să o facă. Când zic blocaje, acestea pot fi: credințe limitative, neîncrederea în sine, lipsa autocunoașterii, lipsa unui proces susținut de reflecție, neasumarea responsabilității, diverse patternuri care se tot repetă și clientul poate nu are încă puterea să le observe, precum și multe altele. Cei mai mulți ajung la coaching când au un obiectiv anume, nu știu exact cum să își valorifice potențialul maxim și atunci un coach ar putea să îi conducă la rezultate absolut minunate.

În coaching nu mergi ca să te ajute cineva, ci ca să înveți cum să te ajuți. În cele din urmă, după un proces de coaching făcut cum trebuie, nu vei dezvolta o dependență față de coach, ci vei învăța să devii autonom, să fii mai conștient de obiceiurile tale și de felul cum gândești și acționezi.

În coaching nu mergi pentru că vrei rezultate rapide. Adică da, probabil într-un proces de coaching îți vei atinge obiectivul de n ori mai repede decât dacă ai fi singur, dar nu asta este important, pentru că mai repede nu înseamnă mai bine. Mulți oameni vin la coaching pentru că au impresia că terapia durează prea mult și ce rost are să treacă oricum prin discuții despre copilărie și alte traume. Aici nu este ori, ori. Sunt probleme rezolvabile în coaching și probleme nerezolvabile în coaching. Nu este despre viteză, este despre a deveni mai conștient și nu doar legat de obiectivul tău, ci pe toate planurile vieții tale, pentru că într-un final, coaching-ul îți va transforma destul de mult modul în care gândești și te raportezi la diverse situații, persoane, provocări, povești sau credințe. Iar procesul … va dura fix cât va fi nevoie ca transformarea ta să aibă loc, nici mai mult, nici mai puțin 🙂

Ce probleme îți poate rezolva concret coaching-ul?

  • ai un obiectiv legat de performanță (vrei să îți crești vânzările, să obții un job mai bun, poate ai fost promovat și nu știi exact cum să gestionezi anumite situații, poate vrei să fii un lider mai bun pentru echipa ta etc)
  • te simți demotivat în diverse situații și nu poți identifica de ce (poate vorbim de motivația legată de job, de relație, de a slăbi sau a face sport etc)
  • vrei să faci o schimbare în viața ta și nu ești sigur ce și de ce (schimbare de job, de casă, de oraș etc – adesea ne imaginăm că o schimbare ne va îmbunătății viața, dar din cauza unor mecanisme care nu ne lasă întotdeauna să vedem imaginea de ansamblu, deciziile noastre nu au în spate cele mai bune motivații pentru noi, ne dorim diverse lucruri din motive greșite etc)
  • work-life balance
  • vrei să slăbești, să trăiești mai sănătos, să te apuci de sport etc și nu ai motivație, nu știi cum să o apuci, știi exact ce ai de făcut și cu toate asta nu o faci
  • ai de luat o decizie importantă în viața personală sau profesională și nu te poți decide
  • gestionarea sănătoasă a anumitor situații personale sau profesionale

Coaching-ul poate fi de folos în diverse situații. Eu spre exemplu am apelat la un coach ori de câte ori aveam blocaje în business, nu știam exact ce și cum îmi doresc, din ce motive iau anumite alegeri și cum să îmi cresc performanța. Începând un proces de coaching acum câțiva ani, am ajuns și la concluzia că am nevoie și de un lucru mai profund cu mine și am ajuns la terapie. La rândul meu sunt coach și lucrez cu persoanele care vor să își îmbunătățească relația cu ei înșiși, trup, minte și suflet (să slăbească, să mănânce sănătos, să găsească mai mult echilibru în toate ariile vieții lor, să aibă mai multă energie, să dea de cap mâncatului pe fond emoțional, stress-management, să fie mai motivați să facă sport etc).

Despre ce nu prea vorbește nimeni: Ce NU este coaching-ul?

Din păcate fiind o meserie slab reglementată, nu toată lumea știe cine face coaching profesionist sau cine vine pur și simplu să îți dea niște sfaturi.

Coaching-ul ca metodă funcționează prin adresarea unor întrebări menite să genereze reflecție. Coach-ul este ca o oglindă pentru coachee. Un coach nu îți dă sfaturi (pentru că atunci nu face coaching cu tine), nu trebuie să aibă experiență în problema ta, nu îți oferă consultanță, nici mentoring, nici training și în niciun caz terapie. Coaching-ul se concentrează pe prezent și viitor și pe obiective ce țin de tine și de momentul actual al vieții tale. Ceea ce ține de trecut este mai degrabă de domeniul terapiei și nu este chiar safe să fie discutat cu cineva fără o formare specifică. Orice ține de sfaturi sau consultanță poate fi foarte util, dar nu este coaching, de aceea este bine să fii foarte clar dacă nevoia ta este de coaching sau mai degrabă de cineva care să îți spună ce să faci într-o situație specifică sau de ce nu, un mix între cele două (Dar nu în aceeași ședință).

De ce spun toate acestea? Coaching-ul pornește de la ideea că coachee-ul are absolut toate resursele de care are nevoie pentru a reuși. În momentul în care îi dai clientului un sfat, practic îi negi fix acest aspect: îi spui tu ce să facă, pentru că nu crezi cu adevărat că el poate să găsească resursele necesare de a se ajuta.  Sunt situații în care este minunat să primim consultanță sau mentoring și ajută enorm ca cineva cu experiență să ne ajute să depășim sau optimizăm o anumită situație, dar procesul respectiv nu este coaching, de aceea e bine să știm exact ce problemă avem și ce metodă ne ajută să o rezolvăm. În coaching nu se dau sfaturi din motivele mai sus menționate + în ceea ce mă privește, dacă eu le dau sfaturi clienților mei din coaching, le voi fura autonomia și procesul de transformare.  Pentru că da, prin luptele acestea lăuntrice creștem, ne transformăm, devenim mai buni (oameni sau profesioniști).

Am văzut mulți profesioniști din diverse domenii, oameni absolut minunați și pe care îi respect și urmăresc cu interes, care spun că fac coaching și vând pachete de coaching care de fapt implică un curs, consultanță, niște sfaturi sau diverse metode de a obține X lucru. Oameni dragi, sunt convinsă că acei profesioniști aduc mare, mare valoare, dar nu fac coaching cu voi.

De asemenea, nu poți face coaching cu cineva în secret, fără voia lui, așa cum am auzit pe cineva că zicea în glumă că a făcut. De astfel, nici nu vă îndemn să vă puneți papucii de coach în discuțiile cu cei din jur, fără să vi se solicite acest lucru.

Coaching-ul nu este o soluție rapidă sau o metodă sigură de a-ți găsi fericirea. Da, poți intra în coaching cu obiectivul de a fi mai fericit, dar așteaptă-te la discuții lungi de clarificare asupra a ce înseamnă asta și nu fi surprins dacă a fi mai fericit s-ar putea să te ducă și către terapie. Și mai ales, coaching-ul nu este o soluție în 10 pași pentru a-ți depăși X probleme și dacă cineva îți vinde o rețetă garantată pentru ceva, orice, fugi mâncând pământul.

De asemenea, un coach nu are propria agendă, acest lucru fiind cumva împotriva principiilor de coaching. Un coach este curios, urmărește cu atenție ce spui, ascultă activ și întrebările sunt în ton cu ceea ce spui, de clarificare, nu de urmărire a agendei coach-ului.

Dragii mei, știu că am povestit mult, însă simțeam cu tot sufletul nevoia de clarificare, pentru că de câte ori cineva mă întreabă ce este coaching-ul până la urmă, simt că am atâtea de zis, încât mă blochez. Sper totuși că prin acest articol am făcut puțină lumină.

Am scris aici și despre wellness coaching și nutriție, despre cum abordez eu problemele legate de slăbit sau stil de viață sănătos. Dacă sunteți curioși cum un astfel de proces vă poate transforma și aduce mai mult echilibru, vă invit să citiți articolul și apoi să stăm de vorbă! 🙂

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

This Post Has 3 Comments

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2024 Andreea Teodor

×
×

Cart