Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

3 motive pentru care nu te poți opri din mâncat excesiv

Acum câteva zile am avut prima întâlnire cu M., o clientă timidă care a amânat mult momentul colaborării. Îmi tot scria și îmi spunea Andreea, nu știu ce să mai fac. Teoria o știu, am mai lucrat înainte cu nutriționiști. Dar pur si simplu am momente când nu mă pot opri din mâncat, nu mă pot controla. Nu știu dacă mă poate ajuta cineva în afară de mine…”

După discuția noastră, am realizat că ¾ din fetele care vin la mine, nu vin pentru că nu știu ce să mănânce, ci vin pentru că își pierd controlul când vine vorba de mâncare. Iar mai multe episoade săptămânale în care mănâncă până la refuz orice le pică în mână, sterg orice progres alimentar reușesc să facă în restul timpului.

Așa a fost și cazul lui M.: nu alegea metoda potrivită pentru ea ca să slăbească și mai mult decât atât, perioadele stresante o împiedicau să urmeze ce și-a propus. Astfel încât oricât de bune ar fi fost intențiile ei de a-și găsi echilibrul alimentar, fie mânca prea puțin, deoarece era prea obosită și stresata ca să își aloce timp pentru obiceiurile bune, fie ajungea să mănânce excesiv după perioadele de restricție. Cu alte cuvinte, se deconecta atât de mult de nevoile corpului ei, încât semnalele de foame și sațietate erau date peste cap.

Din păcate, M. nu este singura femeie care pățește așa. 

Am avut ocazia în 2020 să organizez 4 programe de grup axate pe obiceiuri și comportament alimentar în care am colaborat cu aproximativ 400 de femei. Analizând răspunsurile lor în chestionarul inițial de înscriere în program, mi-am dat seama că există 3 motive principale care ne împiedică să slăbim și să fim consecvente cu obiceiurile bune:

 1. Dieta aleasă pentru a slăbi –  ne încăpățânăm să urmăm diete nepotrivite
 2. Incapacitatea de a gestiona corect perioadele stresante
 3. Deconectarea de nevoile reale ale corpului

Hai să le luăm pe fiecare.

 1. Dieta: ceea ce reprezintă pe scurt stilul unei persoane de a mânca.

Pentru că ne dorim rezultate rapide și din lipsa de acceptare a corpului nostru, avem tendința de a urma diete foarte hipocalorice care ne fac rău pe termen lung. Desigur că rezultatele imediate pot apărea, dar cu ce cost?

Multe studii arată că peste 70% din persoanele care urmează o dietă, pun la loc greutatea pierdută în maxim 3 ani. De astfel, o dietă nepotrivită ție, va conduce la:

 • Carențe de vitamine și minerale
 • Dezechilibre hormonale
 • Pierderea menstruației
 • Oboseală cronică, dispoziție proastă, lipsa concentrării
 • Rezistență mai mică la stres
 • Pofte crescute
 • Episoade de binge eating

Cu alte cuvinte, cu cât ne încăpățânăm să urmăm o dietă care e mai strictă decât e cazul, vom fi mai irascibili și inevitabil după o perioadă de restricție, vor veni episoadele în care corpul își cere drepturile și mănâncă orice vede. Acestea se numesc episoade de binge eating și sunt o forma a mâncatului pe fond emoțional.

Dacă persistă pe termen lung, se pot transforma în adevărate tulburări de comportament alimentar.  Atunci când urmezi prea multe diete pentru perioade lungi de timp (poate chiar cea mai bună parte din viața ta, ai urmat o dietă), intri puternic într-un dieter mindset, care arată așa:

 • Te gândești non-stop la ce mănânci, ce ai mâncat, ce vei mânca sau ce dietă să ții, ce să mai faci ca să mai slăbești – anxietate 
 • Numeri caloriile constant și restricționezi: fie calorii, fie carbohidrați, fie grăsimi, fie anumite produse – ceea ce duce la frustrări și pofte și mai mari pe termen lung
 • Mănânci mai degraba după reguli exterioare decât după senzația de foame (ore fixe sau nu mănânci după anumite ore) – nu îți onorezi semnalele corpului de foame și sațietate
 • Bei multă apă sau ceaiuri ca să potolești foamea – ignorarea nevoilor corpului
 • Te simți vinovată când consumi ceva ce nu era în planul tău alimentar – de unde și mai mult binging, că “oricum ți-ai stricat dieta, ce rost mai are”
 • Te antrenezi excesiv ca să compensezi pentru ce și cât mănânci
 • Te cântărești zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi

Mindset-ul de dietă îți sabotează și cele mai bune intenții de a slăbi, pentru că modalitățile de a scăpa de kilogramele în plus sunt nesustenabile, neplăcute și declanșează emoții negative puternice față de mâncare și corpul tău.

Statisticile arată că 1 din 3 femei țin o dietă restrictivă chiar acum. Mai mult decât atât, 35% din cei care urmează o dietă, ajung să dezvolte o tulburare de comportament alimentar. Cu alte cuvinte, episoadele în care pierzi controlul asupra mâncării, nu au legătură nici cu ambiția și nici cu disciplina ta, ci cu efectul psihologic pe care dietele îl au asupra ta.

Ca o consecință a dietelor, mănânci pe fond emoțional.

2. Gestionarea perioadelor stresante

Stresul este atunci când corpul nostru eliberează adrenalină și cortizol pentru a face față diferitelor provocări. Ceea ce este de fapt un mecanism de supraviețuire: dacă spre exemplu vezi un urs, reacția fight-or-flight a stresului te ajută să fugi sau să te lupți, de aceea adrenalina și cortizolul sunt esențiale.

Problema apare când stresul devine cronic (constant, o perioadă lungă de timp), deoarece:

 • Stresul ne afectează calitatea somnului: atunci când dormim prost, suntem lipsite de energie, ceea ce ne face să poftim mai des la dulciuri pentru a rezista peste zi
 • Stresul crește grelina, hormon al foamei, și scade leptina, hormon al sațietății, deci mănânci mai mult și te saturi mai greu când ești stresată
 • Stresul slăbește capacitatea de autocontrol al cortexului prefrontal: dacă în mod normal poți spune nu la prăjitura din fața ta, e posibil să îți pierzi această capacitate după o ședință lungă la muncă sau după o zi grea. Nu îți mai poți controla impulsurile atunci când ești în stres cronic, deci dispare voința de a urma o alimentație corectă

Este imposibil să nu te mai stresezi. Dar poți schimba felul în care gestionezi perioadele solicitante din viața ta.

3. Nu mai ești conectată cu semnalele și nevoile corpului tău

Spune-mi, ți se întâmplă uneori să nu îți fie sete sau foame ore întregi?

Nu pentru că nu ai avea aceste nevoi, ci pentru că o deconectare de corp te împiedică să îi auzi semnalele atunci când le trimite.

Corpul nostru are un mecanism perfect prin care își numără singur caloriile. Creierul nostru înregistrează ce mâncăm, ne spune când am luat suficient prin senzația de sațietate și ne spune când are nevoie de nutrienți noi prin senzația de foame.

Din păcate, dieta modernă și viața haotică ne dereglează semnalele primite din partea corpului. Mulți dintre noi nici nu mai simțim când ne este sete – dar nu înseamnă că nevoia de apă nu există.

Ne dereglăm semnalele corpului nostru prin:

 • Alimentația modernă bogată în non-alimente hiperpalatabile cu mult zahăr, grăsimi trans, sare și puțini nutrienți, dense caloric pe un volum mic, care excită papilele gustative și influențează producția de neurotransmițători în creier – ceea ce poate provoca și un anumit grad de dependență pe termen lung, dar și mai multe dezechilibre
 • Stilul de viață modern cu mult stres și prea puțină recuperare 
 • Sedentarism
 • Reprimarea emoțiilor și a nevoilor noastre, mai ales dacă în copilărie am fost îngrijiți de adulți indisponibili fizic sau emoțional
 • Dereglări hormonale
 • Cultura dietelor care ne-a învățat să ne fie frică de anumite alimente – spre exemplu, de banană sau de pâine

De aceea corpul tău îți spune să consumi ceva dulce, când de fapt ar avea nevoie să îi îndeplinești o altă nevoie fizică sau emoțională. Vestea bună este că te poți reconecta cu propriul corp și să înveți cum să îi asculți semnalele.

Totul pornește de la conștientizare

Dacă te-ai identificat în ceea ce am scris mai sus, probabil că și tu mănânci pe fond emoțional.

Drumul de la emotional eating la libertate și echilibru în relația cu mâncarea nu este întotdeauna ușor și probabil știi asta deja – sunt sigură că ai încercat multe diete și abordări diferite. Poate ceea ce ți-am povestit ți se pare complicat acum, însă te asigur că este de fapt o informație foarte ușor de asimilat, mai ales dacă reusești să spargi procesul în pași simpli și acționabili.

Pentru că vreau să te ajut în continuare, am creat pentru tine un program gratuit de 4 zile , în care eu voi explica pas cu pas strategia prin care poți să te eliberezi de mâncatul emoțional, să ai o relație mai bună că propriul corp și să scapi de kilogramele în exces.

Te invit și pe tine la acest program online gratuit. Poți accesa acest link-ul de mai jos ca să te înscrii, după care vei primi pe e-mail următorii pași.

Program Gratuit: Scapa de Foamea Emotionala

P.S Programul are loc în 7-11 Decembrie. Grăbește-te să prinzi un loc!

Înscrie-te acum!

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2024 Andreea Teodor

×
×

Cart