Ieri am avut o discuție telefonică cu Ioana, una dintre fetele care mă urmărește pe Instagram de mai mulți ani și care urmărește atent toate sesiunile LIVE pe care le țin pe paginile mele.
Ioana este o femeie supraponderală în vârstă de 33 de ani. A fost la numeroși nutriționiști, a reușit de câteva ori să slăbească până la un număr de kilograme cu care ea era mulțumită și îi plăcea cum arăta. Din nefericire, ceea ce nu s-a schimbat niciodată, a fost relația emoțională pe care o are cu mâncarea.
Ioana iubește să mănânce și în afara episoadelor pline de motivație în care decide să înceapă un regim, devine compulsivă dacă dă de dulciuri sau ronțăieli, cu atât mai mult când are o zi mai grea sau o perioadă stresantă.
”Nu înțeleg de ce nu îmi iese. Am făcut cursuri de nutriție, am mers la nutriționiști, am citit zeci de cărți. Știu perfect teoria! Dar când vine o perioadă aglomerată, stresantă sau intervine o problemă personală, mănânc fără oprire, și mereu pun la loc toate kilogramele pierdute!”
Am închis telefonul pe de-o parte pentru că am ajutat-o să realizeze câteva dintre lucrurile pe care le face greșit, dar și cu o tristețe, deoarece realizez că peste 80% din femeile cu care vorbesc despre mâncatul emoționa, îmi descriu exact aceeași problemă ca Ioana.
Am lucrat în ultimii 5 ani cu peste 100 de femei care se confruntau cu mâncatul emoțional, iar dacă ar fi să sumarize blocajele pentru care ele nu puteau depăși această problemă, aș enumera următoarele situații:
- Nu înțeleg că mâncatul emoțional este totuși o problemă ce ține de emoții, nu de regimuri alimentare.
- Nu renunță la mentalitatea de dietă și se sabotează aplicând soluțiile greșite.
- Încearcă să facă totul singure, realitatea le acaparează și renunță.
Dacă și tu ești ca Ioana în ceea ce privește relația ta cu mâncarea, dă-mi voie să îți dau 3 sfaturi general valabile. Dacă le aplici, vei avea succes și vei diminua foamea emoțională radical în următoarele săptămâni.
- Nu scapi de mâncatul emoțional pentru că în loc să îți reglezi emoțiile, îți reglezi meniul.
Nu mă înțelege greșit, ce și cât mănânci este absolut esențial pentru pierderea în greutate. Atâta doar că aici avem două probleme diferite:
o problemă interioară, adică mâncatul emoțional. Atunci când mănânci emoțional, o faci ca să liniștești un stresor din interiorul tău, ca să te reglezi emoțional.
O problemă exterioară, care ține de cât de miști și ce mănânci
Pentru că foamea emoțională este o problemă interioră, nu o poți rezolva cu soluții exterioare. Adică nu un regim alimentar strict și un plan de antrenament te va scăpa de mâncatul compulsiv, ci capacitatea ta de a te regla emoțional, de a fi conectată cu emoțiile și nevoile tale reale. Cât timp nu dezvolți această capacitate, orice încercare de a mânca mai sănătos vei avea, o să eșueze!
SFAT: Învață cum să îți gestionezi emoțiile, care îți sunt adevăratele nevoi, practică reconectarea cu propriul corp și îți garantez că foamea emoțională va deveni ușor, ușor, doar o amintire. Și dacă te va vizita ocazional, vei ști cum să îi faci față!
- Nu scapi de mâncatul emoțional, pentru că ești prea prinsă în mentalitatea de dietă.
Ce este mentalitatea de dietă?
Acea mentalitate în care deții prea multe reguli arbitrare despre ce, când, cum ar trebui să mănânci, iar dacă încalci acește reguli, simți că ai eșuat și abandonezi intenția de a mânca săntos.
Te simți descurajată când îți incalci propriile reguli alimentare, simți că nu ești în stare și renunți.
Dacă nu știi sigur dacă te afli sau nu în dieter mindset, răspunde sincer la aceste întrebări:
- Te gândești non-stop la ce mănânci, ce ai mâncat, ce vei mânca sau ce dietă să ții, ce să mai faci ca să mai slăbești?
- Numeri caloriile constant, chiar dacă doar în mintea ta și încerci mereu să restricționezi ba calorii, ba carbohidrați, ba grăsimi și te frustrezi când nu iese, te simți vinovată când mănânci ceva ce nu ar fi trebuit?
- Mănânci mai degraba după reguli exterioare decât după ce senzații de foame îți trimite corpul: ții morțiș să mănânci la ore fixe deși nu ți-e foame sau îți e prea foame ca să mai aștepți, nu mănânci după anumite ore, deși știi că nu te-ai hrănit corespunzător pe timpul zilei și ai nevoie de nutrienți sau sari peste mese pentru că nu îți place cum arăți și nu știi cum să slăbești mai repede
- Te simți vinovată când consumi ceva ce nu era în planul tău alimentar?
- Te cântărești zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi
- Ești nefericită în corpul tău și crezi că doar dacă ai slăbi, ai putea fi bine
- Faci spor excesiv ca să îți speli ”păcatele” culinare?
Dacă ai răspuns cu DA la majoritatea întrebărilor, e posibil ca propriile reguli te încurcă mai mult decât te ajută.
SFAT: Identifică ce principii alimentare chiar te ajută și care te încurcă. Te ajută cele care te susțin în mod real să mănânci mai sănătos, te încurcă cele care sunt prea dificile de urmat și te fac să simți rușine și vinovăție când nu le onorezi.
- Nu scapi de mâncatul emoțional, pentru că te coplesește procesul
Dă-mi voie să fiu super sinceră cu tine: să învingi singură mâncatul emoțional este copleșitor. Vei avea multe momente în care realitatea o să te acapareze. Vei fi ocupată, obosită, stresată și nu vei mai avea energie psihică și emoțională și pentru a gestiona foamea emoțională.
Adevărul este că atunci când intrăm singure într-un proces complex de transformare, suntem acaparate de câte schimbări trebuie să facem, ne pierdem motivația și renunțăm ușor.
Am avut o clientă care înainte să îmi ceară ajutorul să lucrăm împreună, mi-a spus: Mi-e teamă că dacă mă vei ajuta tu, când nu mai lucrăm împreună, mă întorc la vechile obiceiuri.
Niciun coach responsabil nu te va face dependetă de el, ci îți va încuraja autonomia și responsabilitatea.
O altă clientă mi-a spus: Cred că am suficiente informații încât să rezolv singură această problemă (însă a venit să lucreze cu mine câteva luni mai târziu)
Greșim atunci când considerăm că nu suferim destul de mult încât să primim ajutor sau că ar fi normal să putem să rezolvăm singure totul.
Adevărul este că avem în noi toate resursele necesare ca să reușim.
Doar că în anul 2021 lumea în care trăim este stresantă și copleșitoare. Suntem ființe sociale și avem nevoie de comunitate, mentori și sprijin emoțional ca să ne activăm cele mai puternice resurse interioare. Avem nevoie de cineva care să nu ne lase la greu, să nu ne lase să renunțăm și să ne ghideze spre depășirea propriilor blocaje.
SFAT: încetează că mai faci totul tu singură! Caută mereu comunități de susținere în care se află femei cu EXACT aceeași problemă ca a ta! Vrei să simți că ești susținută și îți menții motivația în acest proces? Mergi la cercuri de femei, grupuri de terapie, grupuri de susținere, participă la cursuri care se desfășoară pe o perioadă lungă de timp și oferă întâlniri săpătmânale. Ia-ți un mentor care te poate ghida! Vei reuși!
Am și o VESTE BUNĂ pentru tine:
În decembrie lansez din nou provocarea ”Scapă de foamea emoțională” – un program GRATUIT care a ajuns la cea de-a patra ediție.
În ultimul an s-au bucurat de acest program peste 8000 de femei și mi-ar plăcea ca și tu să devii una dintre ele.
Vreau doar să menționez că este ultima oară când voi lansa acest program gratuit, așa că va fi o ediție de rămas bun.
Nu rata programul gratuit care va avea loc timp de 5 zile, între 7 – 11 Decembrie 2022.
PS. TE ROG SĂ ÎȚI VERIFICI E-MAILUL DUPĂ CE TE ÎNSCRII, INCLUSIV FOLDERELE SPAM / PROMOTIONS!