Poate îți sună ciudat faptul că motivele pentru care nu îți placi corpul nu au legătură cu corpul tău. Dar dacă rămâi cu mine mai departe și citești întregul articol, vei vedea că imaginea negativă pe care o ai despre corpul tău, chiar nu are nicio legătură cu corpul în sine.
Din contră, atunci când nu îți place cum arăți, vei avea aceeași părere chiar dacă ai reuși să slăbești și să obții numărul de kilograme pe care ți-l dorești.
Oare de ce se întâmplă asta și care sunt de fapt motivele reale din spatele emoțiilor negative pe care le avem când vine vorba despre corpul nostru?
1. Te raportezi fără să îți dai seama la STANDARDE NEREALISTE
Hai să o luăm istoric. Știai că în trecut idealul de frumusețe feminină era diferit și că femeile mai plinuțe erau considerate cele mai frumoase? Vedem asta și în lucrările unor pictori celebri precum Peter Paul Rubens, care picta femeile care aveau corpul ideal judecând după standardele de atunci. De la aceste picturi se trage și expresia “dimensiuni rubensiene”.
Dar ce e important să înțelegi de aici este că standardele de frumusețe se schimbă. Cu toate astea, farmecul unic pe care fiecare femeie îl are, trece peste orice standard schimbător, dacă ai încrederea să îl lași să înflorească.
Cu toate astea, modelul feminin promovat în societate, corpul perfect și talia subțire, care sunt văzute ca niște idealuri, ne fac să ne simțim inadecvate și simțim că societatea, oamenii din jur, bărbații ne resping pentru că nu suntem perfecte.
Și nu e de mirare că ajungi să nu îți placi corpul sau chiar să îl urăști.
Dar draga mea, corpul în care te afli este mai mult decât bun sau rău și cu siguranță nu ar trebui să ți-l judeci în funcție de niște standarde stabilite de o societate condusă de bărbați.
2. Ai convingerea subconștientă că meriți doar dacă arăți bine
Bagajul acumulat și emoțiile pe care le-am trăit de-a lungul vieții, care au legătură cu greutatea noastră, încă ne afectează. Poate alți oameni s-au legat de felul în care arăți și te-au făcut să te simți prost, poate te-au judecat sau poate kilogramele în plus te-au împiedicat să faci anumite lucruri.
Și ca urmare a acestor emoții mai puțin plăcute pe care le-ai trăit în anumite momente, subconștientul tău a început să vadă corpul tău ca fiind un obstacol în calea lucrurilor pe care ți le dorești.
În subconștient ai început să îți urăști corpul și să îl condamni pentru acele situații în care te-ai simțit rănită.
Cu alte cuvinte, s-a format convingerea că nu meriți lucruri bune din cauză că nu ai un corp suficient de bun.
Dar oare e drept să îți condamni corpul pentru răutățile pe care alți oameni ți le-au făcut? E drept să nu te placi tu pe tine pentru că oameni de care nu îți pasă de fapt au alte preferințe sau judecă după standarde absurde?
3. Gândești dihotomic, adică vezi doar extremele
Altfel spus, “ori ești frumoasă ori ești urâtă”, ”ori ești slabă ori ești grasă”, “ori arăți bine ori arăți oribil”.
Acesta este poate cel mai nociv mod de a pune problema. Ne uităm în oglindă, iar dacă un singur fir de păr nu stă bine, considerăm că arătăm nicicum.
E adevărat că lucrurile rele cântăresc întotdeauna mai mult decât cele bune, mai ales dacă nici nu prea ne pricepem să acceptăm complimente.
Și în plus, dacă un singur lucru nu ne place, parcă nimic nu mai e bine. Nu ne mai place nici cum stau hainele pe noi, nici machiajul, nici freza, nici pantofii, pentru că am văzut că ne-a crescut un nou fir alb.
Anulăm atât de ușor toate trăsăturile noastre frumoase și uităm lucrurile care ne plac atunci când ceva nu ne place încât ceea ce nu ne place devine părerea noastră despre noi.
Poate pățești și tu să gândești în modul acesta despre tine și despre propriul corp, adică ai o imagine corporală negativă.
Poate te-ai identificat și tu cu cele 3 motive ascunse pentru care nu ne place de noi.
Dar ce poți să faci ca să fie mai bine?
E simplu. Dacă îți dorești să înțelegi mai bine de unde vin aceste emoții negative și modul acesta nedrept în care îți judeci corpul, am pregătit ceva care o să te ajute cu siguranță.
În Retreatul Online Gratuit “Body Positive” vom discuta despre aceste lucruri și te voi învăța cum să găsești sursa acestor convingeri și cum să le schimbi într-o atitudine pozitivă față de corpul tău.
Sună bine?
Intră pe link-ul de mai jos, vezi despre ce e vorba și rezervă un loc. Totul este 100% gratuit.