Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

Viața continuă și în carantină – sau așa ar trebui

Acum câteva zile am avut un moment crunt de trezire la realitate. Inițial am decis să stau în casă când lucrurile erau mai puțin grave și ma gândeam eu că 2-3 săptămâni vor fi suficiente. Aseară am făcut niște calcule simple. Mi-am dat seama că (în funcție de noroc și de disciplina oamenilor), ne uităm la 6-12 săptămâni de carantină, cu ieșiri minime.

La început va fi din ce în ce mai rău, e normal așa. Vom ieși din ce în ce mai rar, o să ne fie din ce în ce mai frică. Sper eu că dupa primele 6 săptămâni, va fi din ce în ce mai bine. Vom ieși mai des din casă, cu mai mult curaj, cu riscuri mai mici. Chiar sper!

Fiind coach, lucrez individual cu multe persoane. Pe de-o parte îi văd pe aceia puțini care deja văd câteva avantaje în a sta acasă: odihna mult așteptată, faptul că au câștigat 1-2 ore în plus pe zi pentru ei evitând traficul, că în final gătesc acasă și se ocupă de obiceiuri sănătoase. Dar majoritatea cu care am vorbit, trăiesc într-o iluzie periculoasă ca și cum asta este o situație temporară de foarte scurtă durată, că totul e normal și avem o vacanță scurtă, așa că zilele lor arată în mare parte pe canapea, fără un scop anume în afara job-ului, urmărind constant știri și ronțăind diverse la Netflix. Sunt convinsă că avem nevoie cu toții de câteva zile sau 1-2 săptămâni până ne dezmeticim puțin și înțelegem cu ce avem de aface.

Pericolul cel mai mare acum, dacă mă întrebați pe mine, este să intrăm și să trecem prin perioada aceasta fără niciun sens, fără niciun scop. Cred că este rețeta garantată pentru a o lua razna. Așadar, vă povestesc mai jos cum văd eu sănătatea noastră emoțională în următoarele săptămâni și ce putem face pentru a fi bine – atât cât putem.

Noi oamenii avem nevoie de sens – mai mult decât orice

Ne aflăm în fața unei perioade care este … într-un mare fel. Cu siguranță vine cu multe provocări. Cu siguranță poate aduce și oportunități. Dar înainte de toate, avem nevoie să ne dezmeticim puțin, să înțelegem cu ce avem de aface, după care să luăm decizii.

Trebuie să decidem mai întâi pe ce vrem să ne concentrăm, care este scopul sau obiectivul acestei perioade?

Ne concentrăm pe business? Pe familie? Pe alte obiective personale? Ce este important acum?

  1. Alegeți care este prioritatea sau prioritățile voastre acum. Știu că tendința este să ne putem o tonă de obiective, că doar ne-am trezit deodată cu mult timp liber. În realiate, psihic nu suntem în energia necesară pentru a face prea multe, deodată. Nu am dobândit super puteri peste noapte, nu cred că vom excela acum pe toate planurile. Dar cu siguranță putem să facem ceva bun pe 1-2 planuri ale vieții noastre. Despre ce vreți să fie perioada aceasta? Mai mult timp pentru familie? Timp de învățat ceva anume? Timp de odihnă și slowing down? Eu una mi-am ales 1) pe ce mă concentrez acum în business și 2) pe ce mă concentrez acum în viața personală. Am prioritatea #1 pentru fiecare de care plănuiesc să mă țin,  și câteva lucruri mai mici care ar fi nice to happen, dar pe care nu pun presiune. Găsind sens, având o direcție pentru 2-3 luni, asta îmi dă o oarecare liniște. (Btw, recomand cartea Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl, mi se pare ideală pentru vremurile acestea – pt că autorul vorbește fix despre cum a reușit el și alți evrei să treacă cu bine peste perioada petrecută în lagărele de concentrare, găsindu-și un sens în ceea ce li se întâmpla)
  2. Nu renunțați la obiectivele voastre dinainte de izolare. Eventual prioritizați-le diferit, vedeți ce mai merge, ce e important acum. Dar nu vă comportați ca și cum este o vacanță și nu pierdeți timpul acesta. Pentru că după câteva săptămâni în care nu găsiți niciun rost, veți fi și mai anxioși, și mai plictisiți, și mai apatici, și mai deprimați.
  3. Evitați dezordinea în viața voastră. Poate că fiind prima oară când lucrați de acasă pe o perioadă așa de lungă, una nu tocmai ușoară, tendința inițiala este să nu aveți un program, să dormiți când vreți, să nu existe o ordine. Sfatul meu este să nu lăsați haosul să intre în viața voastră și așa cum puteți, găsiți-vă o rutină care să funcționeze și pentru voi și pentru restul familiei. Cu program de lucru, cu program de pauze, cu program de sport, de gătit și altele. Nu spălați rufe în programul de lucru, nu lucrați în programul de relaxare șamd.

Credă că perioada asta este mai degrabă despre slowing down decât o invitație de a fi hiperproductivi și a ne atinge obiective mărețe. Cred că este mai mult despre zona personală a vieții, decât cea profesională. Nu zic că se exlud reciproc, dar cred că avem o ocazie minunată de a ne accepta limitele, a ne concentra pe ce este important cu adevărat acum, de a învăța să ne adaptăm și să facem ce putem mai bine cu ce avem.

Cred că avem nevoie mai degrabă să ne axăm pe a fi, decât pe a face. Susțin în continuare importanța unei rutine care să ne mențină pe linia de plutire, psihic vorbind, să ne ajute să evităm haosul și dezordinea, dar rutina asta nu ar trebui să fie musai despre nșpe task-uri și obiective, ci despre activități plăcute, relaxante si utile minții și sufletului.

Despre cum te pot susține eu acum:

Anul trecut am urmat cursurile școlii de coaching Mind Learners și de atunci sunt un coach dedicat și empatic, care își ia în serios meseria. Despre cum te poate ajuta coaching-ul, am mai scris aici.

Mi-ar plăcea să zic că pot oferi ședințe gratuite, dar din păcate coaching-ul este și principala mea sursă de venit. Însă dacă ai nevoie și criza actuală te afectează financiar, scrie-mi și vom găsi o modalitate să lucrăm împreună astfel încât să îți fie bine: coaching.andreea@gmail.com

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2024 Andreea Teodor

×
×

Cart