Am deschis înscrierile în SOMAWAY între 2 și 8 martie!

5 Greșeli pe care le faci atunci când vrei să renunți la mâncatul emoțional ca să obții greutatea pe care o dorești

Este în natura umană să simțim nevoia de avea oamenii dragi alături de noi atunci când trecem prin momente dificile, dar și atunci când ne bucurăm pentru ceva sau suntem fericite și vrem să împărtășim asta cu cineva. 

Din păcate, vremurile pe care le trăim ne țin departe de prieteni și de familie și suntem forțate să stăm mai mult în casă. 

Acest lucru, chiar dacă ne-a adus un plus de confort pentru că lucrăm de acasă, ne-a pus și într-o situație dificilă. Practic, acum suntem închise în casă, doar noi și pofta noastră de mâncare. 

Dacă până acum petreceai mai mult timp cu prietenii și îți erau mai aproape în viața de zi cu zi pentru că aveați tot felul de activități comune, acum nu îi mai ai atât de aproape și ești singură în fața tentațiilor, fără să primești același suport emoțional din partea celor dragi.

Un studiu realizat de Departamentul de Sănătate de la Harvard a dezvăluit că există anumite părți ale creierului care sunt stimulate de mâncăruri cu un conținut ridicat de grăsimi sau zahăr. 

Cu alte cuvinte, și creierul nostru știe ce e bun și te recompensează pentru că îi dai aceste alimente cu o stare de bine. Zeci de ani de studii arată că un comportament care este recompensat, va fi repetat și va deveni obicei, iar în cazul mâncatului emoțional, acest lucru înseamnă că poți intra foarte ușor într-un cerc vicios din care e greu să mai ieși. 

Dar asta nu înseamnă că te afli în fața unei situații imposibile, ci înseamnă doar că trebuie să te adaptezi.

Știu cum e să ai un impuls necontrolat de a mânca atunci când ești singură și te simți puțin tristă, când ai reușit ceva și nu e nimeni lângă tine să îți spună că ai făcut o treabă extraordinară sau pur și simplu te plictisești în casă și ai rămas fără idei. 

Totuși, să dai frâu liber poftei tale de mâncare, nu e o soluție. 

Și pentru că îmi doresc să te bucuri de o relație mai sănătoasă cu mâncarea, mai ales acum când stai mai mult în casă și e mai greu, vreau să îți vorbesc despre câteva greșeli pe care foarte posibil să le faci și tu atunci când încerci să scapi de problema mâncatului emoțional. 

1) Te rușinezi de această problemă și încerci să o ascunzi

Ritmul vieții, stresul și agitația fiecărei zile sunt factori care ne influențează mult și ne fac să fim mai puțin conștiente de ceea ce ni se întâmplă. Iar la finalul zilei, pare un efort să ne mai gândim și la noi, pentru că vrem o pauza. 

E foarte ușor să te obișnuiești să trăiești cu problema mâncatului emoțional, mai ales că uneori nu îți dai seama când se întâmplă și creierul percepe acest comportament ca pe o recompensă. 

Un lucru important pe care trebuie să îl știi, este că mâncatul compulsiv apare chiar și la femeile care au greutatea ideală. Dar chiar și în aceste cazuri, odată cu înaintarea în vârstă și cu încetinirea metabolismului, vor apărea și kilogramele în plus, iar relația cu mâncarea va fi și mai greu de reparat pentru că acest comportament e deja înrădăcinat de prea mulți ani. 

Însă cu siguranță vei conștientiza mai repede problema cu mâncarea dacă și kilogramele în plus continuă să se adune. 

Totuși, nu este o rușine să corectezi un comportament care nu îți face bine și cu atât mai puțin să accepți faptul că ți-e greu să te stăpânești în preajma mâncării. 

E ok să nu vrei să vorbești cu oamenii din jurul tău despre asta, dar nu e ok să nu îți recunoști tu, ție, acest lucru. 

Primul pas pentru a aduce din nou echilibrul în relația cu mâncarea și a repara conexiunile dintre creier și comportament, este să conștientizezi că trebuie să lucrezi la asta. 

2) Te forțezi să ții diete stricte pentru o perioadă, fără să faci o schimbare pe termen lung

Dietele sunt utile, te pot ajuta să pierzi în greutate și să obții un corp mai frumos. Dar nicio dietă nu va funcționa pe termen lung, dacă ai tendința să mănânci pe fond emoțional. 

Atunci când ții o dietă, slăbești pentru că mănânci controlat și practic, îți schimb pentru o perioadă stilul de viață. Iar la finalul dietei, dacă revii la obiceiurile de dinainte, vei ajunge din nou de unde ai plecat. 

Ba mai mult, pentru că te-ai abținut de la gustări și dulciuri atâta timp, acum vei fi și mai predispusă să întreci măsura. 

Singura soluție, este să afli de unde vine acest impuls, să descoperi declanșatorii acestui comportament, să nu mai cazi în aceleași capcane și să îți schimbi pas cu pas relația cu mâncarea, într-un mod conștient și asumat și cu multă răbdare.

3) Încerci să renunți complet la lucruri pe care le adori

Cu siguranță ai avut și tu gândul acesta: “Nu pot să mă abțin în preajma dulciurilor, așa că mai bine să nu le am în casă.”

Vreau să îți explic ce se întâmplă atunci când faci asta. 

Creierul nostru face asocieri și ajunge să facă automat lucrurile pe care le facem în mod repetat, pentru că se activează aceeași neuroni, astfel că învață să recunoască tiparul comportamental și îl facilitează. 

Acest lucru înseamnă că dacă îți interzici anumite alimente, dar ulterior ajungi să exagerezi când le mănânci, chiar dacă ți le-ai interzis, creierul tău va asocia alimentele respective cu mâncatul compulsiv și vei avea mereu tendința să exagerezi și va fi cu atât mai greu să scapi de acest obicei. 

În plus, atunci când îți interzici lucrurile care îți fac plăcere, sufletul tău se simte ca un copil căruia i-a fost furată din mână înghețata pe care o savura cu plăcere. Iar asta ne creează sentimente negative, pe avem tendința să le liniștim tot cu mâncare. 

Ce poți să faci în schimb este să încerci să păstrezi un echilibru între diferitele tipuri de alimente. Observă cum e acum relația ta cu mâncarea și ca câte un obicei pe rând și încearcă să îl îmbunătățești în timp. Fă schimbări mici, dar permanente.

4) Vrei rezultate rapide și renunți după prima luptă pierdută

Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care femeile le fac, mai ales atunci când țin o dietă. 

Am mâncat ieri o ciocolată întreagă! Dieta mea e compromisă!

Greșit, dar adevărat în același timp. Nu este ideal faptul că nu am respectat dieta, dar adevăratul motiv pentru care dieta e compromisă nu este acesta, ci faptul că ne pierdem speranța și renunțăm la primul obstacol, pentru că, de fapt, ardeam de nerăbdare să scăpăm odată de dietă ca să savurăm din gustările la care visăm de zile întregi. 

Chiar dacă nu ai reușit să te ții, e important să continui, să ai răbdare cu tine, să nu renunți și să nu revii imediat la obiceiul de a mânca pe fond emoțional pentru a te consola că nu ai reușit cu dieta. 

5) Îți disprețuiești corpul de parcă ar fi vina lui

Unul dintre principalele motive pentru care femeile își doresc să înțeleagă de ce nu reușesc să se abțină de la mâncare și să slăbească este că nu sunt mulțumite de felul în care arată și este normal pentru oricine să își dorească un corp frumos. 

Dar atunci când kilogramele în plus nu dispar deși ai încercat diete, exerciții și shake-uri minune, corpul în care ești pare o închisoare. 

Draga mea, trebuie să îți spun un lucru și ți-l spun din suflet pentru că am fost și eu acolo și înțeleg prin ce treci. 

Dacă înveți să te accepți și să te iubești așa cum ești, vei reuși să slăbești pentru că vei avea puterea și încrederea să faci ce e mai bine pentru tine.

În schimb, dacă îți urăști corpul, vei fi nemulțumită, frustrată și tristă mereu pentru că ești “forțată” să trăiești în el și nu îți place. Iar toate aceste sentimente, le vei alina cu mâncare, continuând cercul vicios în care te afli.

Îmi doresc să înveți să te accepți, să te cunoști mai bine, să înțelegi de ce simți nevoia să mănânci chiar și când nu ți-e foame, să îți regăsești încrederea, bucuria și să afli care sunt micile schimbări care te ajută să câștigi într-un final războiul cu mâncatul emoțional, chiar dacă ai pierdut lupte până acum.

Nicio dietă nu te va ajuta dacă nu înveți tu, în primul rând, să lucrezi cu tine și cu poftele tale. 

Te invit să descoperi de unde vine foamea emoțională, să înțelegi care sunt adevăratele tale nevoi de fapt atunci când simți nevoia de mâncare și să înveți cum să gestionezi sănătos relația cu mâncarea atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și mental. 

Pentru că vreau să te ajut în continuare, am creat pentru tine un program gratuit de 4 zile , în care eu voi explica pas cu pas strategia prin care poți să te eliberezi de mâncatul emoțional, să ai o relație mai bună că propriul corp și să scapi de kilogramele în exces.

Te invit și pe tine la acest program online gratuit. Poți accesa acest link-ul de mai jos ca să te înscrii, după care vei primi pe e-mail următorii pași.

Program Gratuit: Liniștește Foamea Emoțională

P.S Programul începe în 12 Iunie 2021. Grăbește-te să prinzi un loc!

Înscrie-te acum!

Distribuie

ULTIMELE ARTICOLE

Lasă un răspuns

ACCESEAZĂ RAPID

SOCIAL MEDIA

Urmărește-mă pe Instagram sau Facebook pentru resurse gratuite

Copyright 2024 Andreea Teodor

×
×

Cart